Saaremaa Ühisgümnaasiumi 94.lennu kabaree "Where's my Cabarette?" 1. osa

|


14. jaanuar oli see saatuslik päev, mil sai mulle osaks näha ära Saaremaa Ühisgümnaasiumi 94. lennu kabaree. 94. lennus on mitmeid sõpru-tuttavaid ning kõrvaltvaatajana tundus arenguprotsess kaunis piinarikas ning vaevaline, kuid tulemus oli see-eest suurepäraselt viimistletud ning tõeliselt ootamist väärt.
Püüdes anda võimalikult detailset ülevaadet, kirjutan iga kava kohta eraldi seletuse ja arvamuse. Gazaaa !


1. Soojendav kankaanisketš


Tuled olid kustus, kõigil pulss kõrge ning siis see algas - kõlab vägagi nagu klassikaline Lembitu Kuuse suusasprindi algus, kuid selline tunne valdas mind ning ilmselt ka mitmeid teisi saalis istujaid. Edasine oli juba vägagi meeldiv - alustada kogu shõu'd nii-öelda "puhta kabareega" oli tõeliselt vägev idee. Hulgaliselt inimesi, mitmed eri kostüümid muutsid üldpildi jälgimise üpriski keeruliseks, kuid siiski-siiski. Kogu kava põhipunktiks jääb aga muidugi Michell viibutamas kleidisaba, samas Karl-Oskaril süles istudes - vägev, vägev. Üldiselt aga tõeliselt meeldiv algus shõule ning ärevus hakkas ägedamalt kripeldama...

2. Peokava + jutustamine


Algselt mõtlesin, et seda osa ei hakkagi arvustama, kuid otsustasin, et seal oli siiski piisavalt mitu meeldivat asja, et sellest mingi jura kokku kirjutada. Karl-Oskari monoloogioskus on hämmastav ning üleüldse elas ta selle "surmaretke" väga hästi üle - üksi laval ilma taustamuusika ega millegita. Sander Lembri lavaletulek põhjustas saalis muidugi naerupahvakuid, kuid oli ka põhjus - humoorikas lähenemisnurk oli tõeliselt maitsekas. Nende dialoogist peegeldus ka põhimõtteliselt kogu sisu - tõeline võrgutaja, mehhikolik El Mariachi panemas leivad ühte kappi paadunud arvutifriigi ja "ma-tahan-olla-lahe" tüübiga, eesmärgil leida Cabarette. Vabandage väljenduse pärast, kuid kuratlikult hea lahendas kabaree kontseptsioonile - viis pluss. Peale teema sissejuhatamist tuli stseen tantsusaalis - olulist mõtet sellel ei olnud, aitas lihtsalt mõtet sisse juhatada ja üldiselt meeleolu luua. Kava, mida võib teatud mõttes pidada tegelikult siiski selleaastase kabaree olulisimaks - ilma selle nägemiseta jääks üldine teema, olgem ausad, täiesti mõistmatuks.


3. Maalingud ja valgusshõu


Juba esimestel sekunditel oli mul pehmelt öeldes suu lahti - uskumatu, et niivõrd vägev möll toimus Saaremaa Ühisgümnaasiumi kabareel. Ei oska küll vaatamise järgi hinnata, mis materjale oli kasutatud, kuid midagi ebatavalist tundus seal olevat. Varasematel aastatel pole kunagi näinud, et ühe kava jooksul oleks nii suurejooneline valgusshõu olnud. Kindlasti üks meelelahutuslikemaid kavasid üleüldse, kuna märkimisväärsed detaile oli ulmeliselt palju - joonistused riietel, rohekalt helendavad seelikud, vilkuvad rohelised tulukesed, tuvastamatud isikud ja kõik muu meeldiv. Seda meelelahutuslikkust peegeldas ka lõpus esinenud aplaus. Meeldiv lüke oli ka just see, et kava esitati juba põhimõtteliselt esimese kavana üleüldse - vaatajate huvi tõsta veelgi kõrgemale. Huvi aina kasvas ja kasvas...

4. Jazz ja peotants


Pärast kolme suurepärast soojendavat käima tuli nüüd siiski esimene pisukene pettumus - juba lavaletulles oli näha nigelat kontseptsiooni ja üsna dulli lahedust. Kogu teemasse oli kaasatud küll mitu paari, kuid sellele vaatamata oli tempo ülimalt aeglane ja mingit meeldivat pööret ei tulnud. Samas aga on sellel kaval pigem teoreetiline väärtus - põhiidee "Käime võimalikult paljudel pidudel" väljendus väga hästi kolmanda ning selle kava gigantses erinevuses ning nagu teadagi, on vaja kavu ka inimeste jaoks, kes ei ole kõige aktiivsemad ja kes ei pea kogu seda pingutust seoses kabareega kuigi märkimisväärseks. Üsna mittemidagiütlev, kuid aplausi järgi paistis see siiski rahvale meeldivat.

5. Dubstep


Sellega kavaga oli aga taaskord tõusutrend - suur grupp inimesi eri värvi särkides: sealt võib tulla ainult hea üllatus. Tuli aga veelgi paremat - tants oli koreograafilistelt küll harju keskmine, kuid põhiline meelelahutus oli siiski särkide vahetamine. Nagu kuulsin salajastest allikatest, pidi lõpuks olema seljas kuus särki - ülilahe idee ning ka teostus ei jäänud kuigi palju idee geniaalsusele alla (olid mõned viperused, aga ei midagi, mis rikuks eriliselt elamust). Ei oleks sobiv jätta mainimata ka mõned eriti lahedad seigad - Maarja ja Henri jalgadega vehkimas, eri särkides tüdrukud eri astmetel spagaadis jne. Kiidaks ka kogu kava voolavust - kava oli tõeliselt pikk, kuid kõik vedasid selle normaalselt (okei, paremini kui normaalselt) välja ning võin ainult kiita. (Teisel vaatamisel õnnestus siis trikk särkidega ning Teelele jäid ka kõik särgid selga - mingi mutike pidi mu kõrval imestusest ära surema kui vägev see särgtrikk oli) [Kolmandal vaatamisel oli asi muidugi üsna suurejoonseliselt muutunud täna suure hulga inimeste puudumisele, kuid eriti huvitavaks muutis kogu asja just üks seik - alguses toimunud nii-öelda kriminaalmusikaalne Cabarette-otsing osutus see kord viljakaks (eelmise kaks korda mitte) ning selja tagant kostus ikka mitmeid ja mitmeid kordi fraasi "what the *piiks*"]


6. Crazy


Põhikooli jõulupidu korraldades mõtlesime mitmeid-mitmeid kordi , miks küll on kabareelistel vaja toda gigantset isetehtud kasti - vastuse sellele küsimusele saime kohe kava alguses, mil tulid sealt välja kaks paari käsi. Kohe võis muidugi kuulda ka seljatagant 12ndike hüüdeid, kuidas see selleks. Kava iseenesest oli täitsa mõnus - ei tea küll kas niivõrd crazy, kuid ebakorrapärased riided ja suhteliselt loogikavabad liigutused hoidsid mõnusalt pinget üleval. Muidugi, vaata kust otsast tahes, on selle kava kaks põhilist meelelahutajat siiski see homemade "must kast" ja poiste trallitamine - muu on põhiliselt taustaks ja kava täiteks. Idee jäi veidi kaugeks, kuid üldiselt täitsa mõnus.

7. Modern


Nüüd tulevad järgemööda kaks kava, mis on suhteliselt sama suundumusega - mõlemal juhul on tegu ülimalt seksistlike kavadega. Keskendugem siiski praegu sellele. Kava tõstis muidugi ootused ja lootused kõrgele, kuna selle kabaree esimene puhtalt seda tüüpi kava. Koreograafia oli suhteliselt mittemidagiütlev, liigutused olid suhteliselt igavad (kui välja arvata mõned sarnased "lükked" nagu võib näha ka pildil), kuid taaskord, nagu ka Jazziga, saan aru ponnistusest ning selle kava ideest - sellest küljest vedas ta ennast ilmselt väga hästi välja. Lõpetuseks aga, olgem ausad - neiud vähestes riietes tantsimas, mida võib hing veel ihaldada. Mingil määral oli aga tegu ka muidugi suhteliselt klassikalise Cabaret-stiilis kavaga.

8. Lõbutüdrukud


See kava oli juba aga kordi meeldivam - isikupära paistis välja juba sisenemisel. Meeldivad momente oli vaat et rohkem kui vaja - algus, kus kõik istusid trepil; pildilnähtav vägev moment laval; kõik laval pikali olles vaikselt jalga viibutamas jne. Kogu asi oli ka hästi muusikas ning kui ma nüüd ei eksi, siis sisaldas see ka kuulsat lugu filmis Who Framed Roger Rabbit ning lugu esitab filmis Jessica Rabbit. Pärast eelnevat kava ei olnud kui tõeliselt sarnasele kavale ootused kõrged, aga hea muusikasolek, andekad liigutused ja üldse hea tempokus suutsid mind siiski veenda. Mainimist väärivad ka litritega kostüümid, mis olidki pmst ainsaks väljapaistvaks riietusesemeks. (Hoian blogi puhtana smailidest, kuid siia kuluks hetkel ära küll perverdismail)

9. Mesilased


Kava, mis on niiebakabareelik, naiivne ja lapsik, kui üldse olla saab, kuid olgem ausad, üks naljakamid kavu. Kontseptsioon on lihtne - Mart Laus kui peamesilane kutsub teised mesilased lavale ja siis läheb üks lõbus reiv lahti. Kindlasti on "Where's my Cabarette" üks ainsamaid viise maailmas, et näha suurt hulga 17-18 aastaseid noori inimesi mesilasekostüümides reivimas. Samas tundsid aga kõik osalised nähtavasti selle üle rõõmu ning ka rahvale pakkus selline asi palju nalja. Kiidaks ka väiksed ja pea olematuid, kuid samas lõbusaid detaile - näiteks Mart Lausil helkurpaelad pükste peal, kõigil erinevad tundlad jne. Arvatavasti ainus kava, mis võtab igaühe suu muigele, kuna temaatika on lihtsalt jube andekas juba ja liigutused ning olek ainult tugevdavad seda. (Mart Lausi jumpstylest ei saa üle ega ümber, geniaalne)

10. Jalka


Ainus kava, millest olin enne nägemist midagi kuulnud, kuid ei osanud midagi oodata. Sinirohekollane kombinatsioon buutsadest, kollased Adidase särgid ja kõik ülejäänu oli väga teemasse ja meeldiv. Liigutused kütsid rahva üles, olid üsna originaalsed ning nagu arvata oligi, pidasid mitmed jalgpallurid just seda parimaks kavaks. Thorwaldi freestyle tekkitas ka saalis üllatusohkeid - oleksid võinud ka palli põlema panna, oleks veelgi stiilsem olnud. Asi lõppes muidugi meeldiva lapsikusenoodiga, kuid üldjoontes väga meeldiv ja mida muud olekski saanud jalkateemalises kavas teha ?! (Lootsin kah, et äkki lendab lõpus mõni pall rahvasse või midagi, aga ei-ei). Teisel vaatamisel märkasin ka seda, et pildil kujutatud moment kavast on arvatavasti kõige humoorikam hetk kogu kabaree ajal üldse - näoilmed sel hetkel on lihtsalt üle kõige. Kolmandal vaatamisel puudus küll Thorwald, aga vaatamata sellele sai naerda oi kui palju - asju läks küll *piiksu*, aga nii tuttavana kogu kabareega oli see puhtalt lõbus ning väga tore vaadata, et *piiksu*minekuid suudeti väga hästi naljaga võtta !

11. Boom Boom Pow


Kindlasti selle kabaree lühim kava. Tegu oli siis hiinlaste trio jäljendamisega - et asi oleks piisavalt sarnane, tantsisid ka kolm lennu lühimat tüdrukut (kui ma ei eksi). Kava pikkus oli küll vaid veidi üle ühe minuti, kuid see-eest oli jäljendus vägev, tempokas ning hästi harjutatud - mingit tardumist, ootamist ega mökutamist näha polnud. Mitte kuigi meeldejääv ning ilmselt paljud saalisolijad seda ka pärast vaatamist enam ei mäleta, kuid hea vahepala igatahes ning pea minutise esinemisega suudeti öelda piisavalt. Nüüd, olles näinud seda kava kokku juba kolmel korral, kiidan siiski veel seda kava takka (liiga lühike jutt hakkas kripeldama). Tegelikult ei olegi kava nii lühike ja iga kord on pärast seda siiski karjeid kuulda olnud. Kiitust väärib "strike a pose" moment, kuid võib-olla on sellised hetked ka puhtalt minu isiklik huvi.

12. Bollywood


Ei oska küll faktiliselt kinnitust anda, kuid tundus, et suur osa lennust oli laval - ülimalt suurejooneline kava. Kohe väärivad mainimist riided, mis olid kõigil erinevad ning millega tundus olevat nähtud kõvasti-kõvasti vaeva. Vaatamata paljususele oli kogu rahvast suhteliselt hea jälgida ning ei tekkinud nö "segadust". Meeldivaimateks tegelasteks jäävad kindlasti Rimo Timm palja topiga ning Riho Timm, kes paistis võtvat asja kogu südamega ning oli eriti asja juures. Suurejoonelises kavas ongi mingeid üllatavaid liigutusi üsna raske teha, kuid see polegi oluline - selliste kavade juures on oluline põhiliselt ühtsus ja sünkroon, mis saavutati väga korralikult. Meeleolukas lõpetus kabaree esimesele osale ning lõpus oli ka taaskord meenutus stoorist - Cabarette põgenes taaskord Karl-Oskari juurest.


Videoklipp

Viienda ja kuuenda kava vahepeal näidati videoklippi, kus Karl-Oskar ja Sander mängisid arvutis mingit mängu (ei anna pead mis mäng ning ega see ei oma ka erilist tähtsust) ning otsustasid, et Karl-Oskar peaks Cabarette võrgutamiseks hakkama endale uut "armorit" otsima.
Asi jätkuski selles joones, et näidati Karli igasugu erinevates rõivastes, kuni lõpuks, umbes neljanda-viienda riietuse juures tegid nad otsuse, et see on sobiv ning lõpetasid asja tervitushüüdega noliferitemaailmas : Gazaaaaa !



2 comments:

Teele Treiel said...

nii äge :)

Unknown said...

Väga lahe, millal teine osa tuleb?:)

Post a Comment