Back to the Future (1985)

|

Dr. Emmett Brown leiutab autost ajamasina, millega ta saaks reisida tulevikku, kuid ööl, mil ta seda imepärast leiutist katsetab lastakse Dr. Brown maha, temaga kaasas olnud 17-aastane Marty McFly põgeneb ajamasinaga Emmetti tapjate eest ja satub aastasse 1955, kus ta segab kogemata ära tema vanemate esmakordse kokkusaamise ning juhtub ka selline keeruline asi, et Marty ema armub temasse.
Nüüd on ajalugu sassi löödud ning tal tuleb abistada George McFly'd, et ta saaks kokku Lorraine Bainesiga, sest muidu ei sünni Marty't.
Muidugi pole asi lihtne ning ega tagasi 80-ndatesse tagasi pöörduda, sest ajamasina tööks on vaja väga võimast jõudu ja Marty peab abipalvega pöörduma noore Dr. Emmett Browni poole. Marty ülesanded pole kerged, sest kaalul on tema enda elu.


Film, millest pärinevad tsitaadid on ilmselt mittenäinutele üsna mõistmatud ja absurdsed, aga oluline on siiski see, et paadunud fännid mõistaksid:


[Lorraine's parents are talking about Marty McFly, Lorraine's future son]
Stella Baines: He's a very strange young man.
Sam Baines: He's an idiot. Comes from upbringing. His parents are probably idiots too. Lorraine, if you ever have a kid that acts that way I'll disown you.
                                    
Marty McFly: Wait a minute, Doc, are you trying to tell me that my mother has got the hots for me?
Dr. Emmett Brown: Precisely.
Marty McFly: Whoa, this is heavy.
Dr. Emmett Brown: There's that word again; "heavy". Why are things so heavy in the future? Is there a problem with the earth's gravitational pull?

Dr. Emmett Brown: I'm sure that in 1985 plutonium is available in every corner drugstore, but in 1955 it's a little hard to come by.

Marty McFly:
Marvin, you gotta play. See that's where they kiss for the first time on the dance floor. And if there's no music, they can't dance. If they can't dance, they can't kiss. If they can't kiss they can't fall in love, and I'm history.

Marty McFly: Calvin? Wh... Why do you keep calling me Calvin?
Lorraine Baines: Well, that is your name, isn't it? Calvin Klein? It's written all over your underwear.


Plussid:


* Üks geniaalsemaid stsenaariume üleüldse filmiajaloos

* Suurepärane teostus müstilisest ajarändamisest

* Christopher "Great Scott" Lloyd kui üks isikupärasemaid ja mõnusamaid komöödianäitlejaid üldse

* Suurepärane 80ndate muusika ja üleüldine stiil

* Muhedalt peidetud märkused tuleviku-mineviku mängu kohta, mida märkad alles kolmandal-neljandal vaatamisel

* Michael J. Fox mängis 55'ndal aastal rahval Johnny B. Goode'i

* Ajas rändav DeLorean ! ! !


Kokkuvõte:

Kindlasti üks film, mille kritiseerimine tekitaks mulle püsivaid hingepiinu - tõepoolest on tegu minu ühe lemmikuima filmiga, mis on aga kahjuks viimasel kümnel aastal suhteliselt unarusse jäänud ning peale paadunud filmihoolikute ei naudi seda pärlit enam keegi. Vaatamata sellele on aga tegu ühe parima seiklusfilmiga, milles mängivad suurepärased näitlejad, mille on kirjutanud Robert Zemeckis ning mis ei pane sind kordagi vaatama DVD-mängija ekraanilt, kui kaua veel filmi jäänud on. Kui on veel inimesi, kes seda üllitist näinud pole, siis parandage see viga võimalikult ruttu - naerda saab, seiklust saab ning kellele ei meeldiks siis ülimalt hästi tehtud kontseptsioon ajarändamisest ?! 10/10

0 comments:

Post a Comment