The King's Speech (2010)

|

Lugu mehest, kellest sai kuningas George VI, kuninganna Elizabeth II isa. Pärast seda, kui tema vend Edward troonist loobub tänu suhtele lahutanud naisega, tõuseb George, hüüdnimega Bertie, vastu tahtmist Ühendatud kuningriigi etteotsa. Bertie, kes kannatab kogelemise all ning keda ei peeta sugugi vääriliseks kuningaks, saab abi Lionel Logue’ilt, ebatavaliste võtetega kõneterapeudilt. Ootamatute kõnetehnikate ja ebatõenäolise sõpruse abil leiab Bertie kindla hääle ning viib riigi söakalt sõtta.



  King's Speech on kindlasti üks neist filmidest, mida ma ilma Oscari nominatsioonideta pole viitsinud ealseski vaadata - suht dull kontseptsioon Georg VI keerulisest teest Yorki hertsogist kuningani. Üllatav on ka see (kindlasti mitte ainult minule), et Akadeemia poolt saavutas see film taolise poolehoiu - tegemist on siiski vaid väga hea HBO-stiilis telefilmiga, mis vääris küll kindlasti parima meespeaosa Oscarit, ent teised on juba kahtlasemad.
  Film väärib aga ka teatud külgedelt suult kiitust. Taaskord võib välja tuua selle, et tegelikult on filmi stsenaarium väga lihtne ning treilerit ja kokkuvõtet vaadates/lugedes tekib küsimus, et kuidas üldse oleks võimalik sellest teha film, mis saab tõsimeeli 12 Oscari nominatsiooni, millest ta neli võidab. Samas aga, filmi vaadates, unustad sa selle täielikult - Hooper on suutnud viia klassikalised draamastseenid tõelise tipptasemeni, ent kõik see vaheldub humoorikate stseenidega Lioneli Logue'i seltsis ning Helen Bonham Carteri naiivse abistamishimuga.
  Suurest melust on kõrvale jäänud aga ka mitmed teised suurepärased esitused - Timothy Spall väga ikoonilise ja innovaatilise Winston Churchillina, Michael Gambon suurepärase George V'na ning Eve Smith viktoriaanliku Wallis Simpsonina. Kindlasti suurepärane film, peegeldamaks Tom Hooperi oskust kirjutada tuimast ajaloolisest võimuvõitlusest niivõrd intrigeeriv draama, mis suudab hoida arvatavasti isegi kõige asjatundmatuma nolgi põnevil. Väga tugev film, ent mitte taolist kõmu ja kiitust väärt. Meediakünnise ületanud eepiline ajalooline jutustus, mida sillutavad ülihead näitlejatööd, ent kohatiselt veniv stsenaarium


Ts-ts-ts-i-i-i-ta-di-di-di-d

Lionel Logue: [samal ajal süütab Berty sigaretti] Please don't do that.  
King George VI: I'm sorry?  
Lionel Logue: I believe sucking smoke into your lungs will kill you.  
King George VI: My physicians say it relaxes the throat.  
Lionel Logue: They're idiots.  
King George VI: They've all been knighted.  
Lionel Logue: Makes it official then.  


Lionel Logue: Do you know the "f" word? 
King George VI: Ffff... fornication? 


King Edward VIII: Sorry, I've been terribly busy.  
King George VI: Doing what?  
King Edward VIII: Kinging.


0 comments:

Post a Comment